web-design: Hohde.org |

MIKÄ IHMEEN TENHO !!!!!


Tämän hieman halveksivan vähättelyä sisältävän kysymyksen kuulee lähes aina, kun tulee puhe siitä, että pelaa seniorikiekkoa Pursiaisten Tenhossa. Seuramme kunnianarvoisa ja jo perinteikäs nimi on yhdistetty useammin julkisuudessa vaikuttaneeseen pappismies Terho Pursiaiseen kuin Turkuun, saatikka sitten edes jääkiekkoon. Nimellä on kuitenkin olemassa hyvinkin johdonmukainen historia.

1960 luvun lopulla Turussa vaikuttaneet kilpapurjehtijat halusivat talvikaudeksi ottaa ohjelmaansa fyysisen kuntonsa ylläpitämiseksi jonkun yhteisen liikuntaharrastuksen. Lajiksi muotoutui lopuksi jääkiekko. Toiminnasta kehittyi sitten niinkin kiinteä, että purjehtijat päätyivät perustamaan joulukuussa 1972 yhdistyksen ja antoivat sille nimeksi Pursiaisten Tenho r.y. Pursiainen viittasi luonnollisesti kantaharrastukseen eli purjehdukseen, kun taas Tenho symboloi harrastajiensa liikunnan plastisuutta ja keveyttä.

Ajan myötä harrastajiin tuli luonnollisesti vaihtuvuutta ja toiminta etääntyi alkuperäisestä taustastaan keskittyen nyt pelkästään kuntoilun puitteissa harrastettuun jääkiekkoon. Kun seuraan liittyi entisiä aktiivikiekkoilijoita ja seniorikiekko Suomessa eli nousukautta, liittyi Tenhokin marraskuussa 1983 Suomen Veteraanikiekkoilijat r.y.n jäseneksi. Ensimmäiseen Suomen Jääkiekkoliiton alaiseen turnaukseen Lappeenrantaan lähdettiin uusin varustein ja suurin odotuksin. Kuten on tiedossa, menestys tulee kestettyjen takaiskujen kautta. Tenhon ensimmäinen "virallinen" ottelu Lappeenrannan Starikoita vastaan päättyi 0 - 11 tappioon. Lopputulos oli varmasti oikeutettu. Masentavaa oli kuitenkin se, että maalivahtimme sai kaikki ottelussa jaetut palkinnot.

Seuraavaan kahteenkymmeneen vuoteen mahtuukin sitten Tenhon parasta historiaa. Tenho on tehnyt ainutlaatuisia ottelumatkoja jo ainakin 12 eri maahan. Mieleenpainuvimpia muistoja jopa urheilullisestikin ajatellen ovat varmasti olleet voitot Pearl Harbourin laivastotukikohdan joukkueesta Honolulussa vuonna 1989 ja Slovan Bratislavan nimivahvasta joukkueesta vuonna 1991.

Tenhon aktiivisten jäsenten määrä on n. 40. Seura harjoittelee säännöllisesti kahdesti viikossa ja osallistuu turnauksiin tällä hetkellä pääasiassa + 45 - 65 vuotiaiden sarjoissa. Lisämausteena toiminnassa ovat edelleen ulkomaille suuntautuvat turnaus- ja pelimatkat. Yksi niistä tehtiin huhtikuussa 2008 Barcelonaan. Siellä pääsimme mukaan niiden harvalukuisten suomalaisseurojen joukkoon, jotka ovat voittaneet FC Barcelonan sen kotikentällä Camp Noulla.

Fyysisen kunnon ylläpitämisen lisäksi Tenho merkitsee jäsenilleen arkityön rinnalla tärkeää sosiaalista yhteisöä ja henkistä virtalähdettä. Jokainen joskus jääkiekon parissa ollut tuntee käsitteen "koppielämä" ja tietää, että parhaat jutut kuulee nimenomaan pukukopissa. Yhdessäolo ja yhteiset muistot ovat luoneet tenholaisten välille pysyviä ja aina kestäviä ystävyyssiteitä.